FISK
Naturrummet i Järkvissle Trollby avvecklades i samband med försäljningen av Trollbyn i april 2022. Här redovisas nu avsnitt 4 av den kulturhistoriska delen av Naturrummet, nämligen tema FISKE. Den senaste Lidenartikeln med tema BÅTTRAFIK publicerades 2025-05-26.

Flytnotarna var 35 – 50 meter långa, maskstorleken 8 – 10 centimeter, ev. 7,5. Vitt garn ansågs vara det bästa. Fisket bedrevs så gott som uteslutande på natten. Noten hade kork- och blytelnar. Oskar Anell från Boda utvecklade flytnoten och den fick stor tillslutning.
Tåg (rep) av hästtagel/hampa till landnot (laxnot). Vissa fiskare skyddade händerna med handskar men de flesta arbetade barhänta med det sträva tåget.
Indalsälvens strömmande vatten hade i årtusenden lockat till sig den lekmogna blanklaxen. Med laxen kom fiske och fångstmän. Efter fiskebodar byggdes gårdar och byar uppstod.
Under ”slåttanna” började laxen komma. På dagtid var det slåtterarbete, och på natten drogs laxnot. Några år var priset på lax svindlande 10 kronor/kilo (dagpenningen var 8 kronor). Normalvikten på en lax var ca 10 kilo.
Det viktigaste fiskeredskapet var Landnoten, som kunde vara 70–140 meter lång och ca 3,5–5,5 meter djup. Landnoten var gjord av hampgarn med flöten av trä och sänken av sten. En båt med noten ombord flyttades uppför strömmen till lämplig plats. Båten roddes ut och noten matades i älven. Landnoten fick sedan flyta med strömmen till en bestämd plats där den drogs i land.
På hösten kom siken. När det var mörkt och is i båtarna, var det lätt att ramla över bord. Simkonsten behärskades endast av ett fåtal.
Byggnationen av kraftverket i Bergeforsen i mitten av 1950-talet hindrade vandrande havsfisk som lax, laxöring och sik att gå upp i älven för att nå sina gamla lekplatser. Fisket upphörde och en epok var till ända. I århundraden hade fisket i älven utgjort ett viktigt inslag i dalgångens näringsliv.




Arne Johansson
Publicerat 2025-06-09