Järkvissle Film och Media

FISK

Natur­rum­met i Järkviss­le Troll­by avveck­la­des i sam­band med för­sälj­ning­en av Troll­byn i april 2022. Här redo­vi­sas nu avsnitt 4 av den kul­tur­hi­sto­ris­ka delen av Natur­rum­met, näm­li­gen tema FIS­KE. Den senas­te Liden­ar­ti­keln med tema BÅT­TRA­FIK pub­li­ce­ra­des 2025-05-26.

Inte­ri­ör av dåva­ran­de Natur­rum­met i Järkviss­le Troll­by. Foto: Arne Johans­son. Sce­no­gra­fi: Ann Jerbo.

Flyt­no­tar­na var 35 – 50 meter långa, mask­stor­le­ken 8 – 10 cen­ti­me­ter, ev. 7,5. Vitt garn ansågs vara det bäs­ta. Fis­ket bedrevs så gott som ute­slu­tan­de på nat­ten. Noten hade kork- och bly­tel­nar. Oskar Anell från Boda utveck­la­de flyt­no­ten och den fick stor tillslutning.

Tåg (rep) av hästtagel/hampa till land­not (lax­not). Vis­sa fis­ka­re skyd­da­de hän­der­na med hands­kar men de fles­ta arbe­ta­de bar­hän­ta med det strä­va tåget.

Indal­säl­vens ström­man­de vat­ten hade i årtu­sen­den loc­kat till sig den lek­mog­na blanklax­en. Med lax­en kom fis­ke och fångst­män. Efter fis­ke­bo­dar bygg­des går­dar och byar uppstod.

Under ”slåt­tan­na” bör­ja­de lax­en kom­ma. På dag­tid var det slåt­ter­ar­be­te, och på nat­ten drogs lax­not. Någ­ra år var pri­set på lax svind­lan­de 10 kronor/kilo (dag­pen­ning­en var 8 kro­nor). Nor­mal­vik­ten på en lax var ca 10 kilo.

Det vik­ti­gas­te fis­ke­red­ska­pet var Land­no­ten, som kun­de vara 70–140 meter lång och ca 3,5–5,5 meter djup. Land­no­ten var gjord av hamp­garn med flö­ten av trä och sän­ken av sten. En båt med noten ombord flyt­ta­des upp­för ström­men till lämp­lig plats. Båten rod­des ut och noten mata­des i älven. Land­no­ten fick sedan fly­ta med ström­men till en bestämd plats där den drogs i land.

På hös­ten kom siken. När det var mörkt och is i båtar­na, var det lätt att ram­la över bord. Sim­kons­ten behärs­ka­des endast av ett fåtal. 

Bygg­na­tio­nen av kraft­ver­ket i Berge­forsen i mit­ten av 1950-talet hind­ra­de vand­ran­de havs­fisk som lax, lax­ö­ring och sik att gå upp i älven för att nå sina gam­la lek­plat­ser. Fis­ket upp­hör­de och en epok var till ända. I århund­ra­den hade fis­ket i älven utgjort ett vik­tigt inslag i dal­gång­ens näringsliv.

Fis­ka­re i Märr­gård vän­tar på ”tur­bi­len” för leve­rans av lax till Sundsvall. Från väns­ter: Olle Lind, Hil­ding Lind­blom och Gus­tav Uhlin.
Lax­no­ten tas in på Märr­gårds­grun­det, 1940-talet. Adolf Byström när­mast kameran.
Stor­fångst av lax vid Sill­re såg. Från väns­ter: Einar Ols­son, Karl Erik Sve­din och Jonas Selin.
Not­lag ovan­för Sill­re såg från slu­tet av 1940-talet. Från väns­ter: Nils Sil­ler­ström, Olle Nils­son, Per Ing­mar Nor­berg, Rag­nar Redin och Rag­nar Backlund.

Arne Johans­son

Pub­li­ce­rat 2025-06-09