Lysnatta vid Brudsjön 27 augusti 2011

 

Först en förklaring till vad detta handlar om taget från Svenska Wikipedia.

Lyskväll (även stugsista) är en i Sverige relativt ny tradition för att ta farväl av sommaren. Den firas traditionellt sista helgen i augusti främst i Norrland.

Det är en tradition som kom till Sverige från Finland 1990 genom vad som i Finland kallades lysnatta eller villaavslutning. Där det handlade om att man eldade upp gammalt skräp vid stranden innan man lämnade sommarstället i slutet av sommaren och samtidigt åt man upp all mat man hade kvar. Det svenska namnet var ursprungligen stugsista men introduktion 1990, i Enånger av Hjalmar Åker. Han lanserades sedan det finländska namnet Lyskväll i Enånger Borka Brygga i Hälsingland. Det var sedan sommaren 1990 varit en aktivt sommar event i Hälsinglands och dess område.

Lyskväll firas den sista lördagskvällen i augusti och firas genom att man tänder eldar av olika slag vid strandkanten. Vid lyskvällarna är ofta hela strandlinjerna smyckade med ljus kring de större samhällena eller fritidsområdena i Hälsingland.

Ursprunget till seden är ett firande i Venedig av att den förödande pestepidemin som utbröt år 1575 var besegrad. Seden kallas därför även "Veneziansk afton"

Sen följer bilderna.

Ungdomsbordet Lite äldreborden
Familjen Eriksson PJ
Ljusen sattes ut  
  Grillen var igång
Det lite äldrebordet Sara med en yngre kompis
   
   
   
  Text och foto: Tore Löfvenius