Projekthuset i Gimåfors

När man kommer till Gimåfors slås ,man direkt utav lugnet och skönheten alldeles vid sjön.

Frisk natur och hög luft tycker man skulle vara nog för att människor skulle vallfärda, men tyvärr som på många andra glesbygdsorter, kämpar man mot avfolkning och serviceindragningar. För fem år sedan när Barbro Mårtens och hennes man Bernt Westman flyttade hit, lade man precis ned affären.

Men det avskräckte varken  dem eller de andra som engagerade sig när tankarna om att ta tag i Gimåfors började växa fram. Iordningställandet utav själva projekthuset var ett sam-projekt med de tre gränskommunerna Bräcke, Ånge och Sundsvall. Förutom 160 dagsverken ( fördelat på 4 snickare och 4 målare) fick man bygdemedel och begagnad inventarie och inredning och Gimåns Projekthus var klart för invigning den 10/2 1999.

I det nyrenoverade projekthuset har även ett ”personvård-rum” iordningställts där invånarna i närområdet kan få hår-och fotvård och massage.

Dessutom har man fått pengar till en grovtvättmaskin så att de närboende ska kunna sina mattor och annan grovtvätt. Det finns också tillgång till kopieringsapparat och fax och datorer med internetuppkoppling, allt för en ringa slant att nyttja vid behov.

På önskelistan står också bl a ett bemannat ”demokrati-kontor” för de tre kommunernas ytterområden och det kontoret skulle fungera som remissinstans i alla frågor som rör glesbygden.

Vi besökte Projekthuset då Agenda-21 rådet inom Sundsvalls kommun hade möte, och deltagarna som kom bl a från

Stöde och Sundsvall (och Liden förstås) fick berätta lite om vad som var på gång inom respektive område. Att få träffas och utbyta erfarenheter är nog A och O när man skall få till ett utvecklingsarbete, viktigt både i glesbygd och tätort.

Att sedan få ta del av Göran Lovikens berättelse om hur allt började gav nog flera tänkvärda ”presenter” att ta med sig hem till den egna utvecklingsgruppen. Görans fru Margareta berättade om den speciella programgrupp som ansvarar för de olika arrangemangen som mestadels hålls i bygdegården vägg i vägg. De ger dessutom ut ett lokalt programblad kallat  ”Gränslöst Gimåforsnytt”.       På väg hem till Liden , åkte vi

över Anundgård och vid Holmhallen tog vi kort på den välskötta och prydliga källsortetringsstationen som Ulf Andersson, närmaste grannen fixat till.

En eloge till honom, tänk om alla källsorteringsplatser såg ut på det viset, då skulle nog fler tycka att det lönade sig att källsortera. Och då går tankarna direkt till den ”sop-stationen” som finns vid vandrarhemmet i Liden. Men nu finns det planer för den också, så det ska nog bli bra tillslut. Som avslutning på vår reportageresa blev det i alla fall en bild över älven – pulsådern som ger Liden dess speciella prägel. Och visst bor vi på en av världens vackraste platser!

Anm) Sundsvalls Agenda-21 råd består av representanter från olika frivilliga organisationer, utbildningsförbund, bostadsområden och föreningar samt kommunen genom livsmiljö Sundsvall, Lidia Suokko på telnr. 060-191771