Järkviss­le Film och Media

FLOTT­NING

Natur­rum­met i Järkviss­le Troll­by avveck­la­des i sam­band med för­sälj­ning­en av Troll­byn i april 2022. Här redo­vi­sas nu avsnitt 2 av den kul­tur­hi­sto­ris­ka delen av Natur­rum­met, näm­li­gen tema FLOTT­NING. Den förs­ta Liden­ar­ti­keln med tema ÄLVEN pub­li­ce­ra­des 2025-03-24.

Inte­ri­ör av dåva­ran­de Natur­rum­met i Järkviss­le Troll­by. Foto: Arne Johans­son. Sce­no­gra­fi: Ann Jerbo.

Flott­ning var tidi­ga­re ett van­ligt sätt att trans­por­te­ra vir­kes­rå­va­ra i ström­man­de vat­ten­drag från sko­gar i inlan­det till stör­re såg­verk och indu­stri­er vid kusten.

År 1849 kom den förs­ta ång­så­gen i Sundsvalls­di­strik­tet i drift. Med vat­ten­ång­an, och sena­re elekt­ri­ci­te­ten, som kraft­käl­la och obe­ro­en­det av vat­ten­kraf­ten pla­ce­ra­des såg­ver­ken vid utskepp­nings­plat­ser­na längs kusten.

Flott­ning­en på de sto­ra älvar­na hade tidi­ga­re huvud­sak­li­gen gällt sågat vir­ke. Från 1800-talets mitt kom det sto­ra trans­port­be­ho­vet istäl­let att gäl­la såg­ver­kens råva­ra av rundtimmer.

Den kemis­ka pap­pers­mas­se­in­du­strins expan­sion kräv­de myc­ket vir­ke. Vir­kestrans­por­ter på last­bil påbör­ja­des under 1930-talet, men endast i expe­ri­men­tell ska­la. Det all­män­na sam­hälls­e­ko­no­mis­ka upp­sving­et drev på en snabb utbygg­nad och moder­ni­se­ring av kom­mu­ni­ka­tions­nä­tet och lös­flott­ning kom att fram­stå som olön­sam och föråld­rad. Flott­leds­sy­ste­mets max­i­mum i Sve­ri­ge inträf­fa­de under 1930-talet.

År 1969 sat­tes punkt för en mång­hund­ra­å­rig flott­ningse­pok i Indal­säl­vens vat­ten­sy­stem. Flott­ning­ens upp­hö­ran­de bidrog till glesbyg­dens avfolk­ning och med­för­de många per­son­li­ga och soci­a­la konsekvenser.

Fle­ra stor­flot­tar med var­de­ra två “utå­gång­a­re” (flott­kar­lar) är redo för fär­den utför den stri­da for­sen i Berge.
Tim­mer­stoc­kar trans­por­te­ra­des med häst fram till tim­mer­rän­nor eller väl­tor ovan­för Indal­säl­ven. Från väns­ter: Sven Edvall, Uno Rudin och The­o­dor Rhudin.
Tim­mer­stoc­kar har “brö­tat” ihop sig i en tim­mer­väl­ta norr om Sill­re såg. “Att reda ut brö­ten” var ett myc­ket risk­fyllt arbete.
Gli­mårän­nan i Liden. Från Öster­ström vid Holmsjön frak­ta­des tim­mer 8 km med ång­tåg till “Värds­hu­set” ovan­för Indal­säl­ven. En 653 meter lång tor­rän­na, med 200 meters fall­höjd, gav tim­mer­stoc­kar­na en rejäl skjuts utför. Vat­ten­kas­ka­der­na blev en myc­ket upp­skat­tad och omta­lad attrak­tion för pas­sa­ge­rar­na på hju­lång­a­ren Inda­len och ång­bå­ten Liden. Gli­mårän­nan använ­des t.o.m. 1920.
Båts­ha­ken var flot­ta­rens vik­ti­gas­te red­skap. Skaf­tet skul­le vara av sen­vux­en gran, lätt och smidigt.
Båts­ha­ken var flot­ta­rens vik­ti­gas­te red­skap. Skaf­tet skul­le vara av sen­vux­en gran, lätt och smidigt.
Bom­kop­pel träd­des ige­nom de upp­bor­ra­de hålen och sam­man­band stoc­kar­na till bom­mar, som kun­de vara fle­ra hund­ra meter långa. Des­sa bom­mar var av hel-bar­kat torrt vir­ke. De togs upp på land för tork­ning ef-ter avslu­tad flott­ning och åter­an­vän­des kom­man­de sä-song. Bom­mar­na kör­des ut på isen och inring­a­de det vir­ke som var upp­lagt för tork­ning. Med hjälp av varp-båt eller spel­flot­te, helst i med­vind, drogs vir­ket fram till utsläp­pet vid någon damm. 
Navar, använ­des för hål­tag­ning i tim­mer­stoc­kar­nas båda ändar vid till­verk­ning av bommar.

Arne Johans­son

Pub­li­ce­rat 2025-05-12