BÅTTRAFIK
Naturrummet i Järkvissle Trollby avvecklades i samband med försäljningen av Trollbyn i april 2022. Här redovisas nu avsnitt 3 av den kulturhistoriska delen av Naturrummet, nämligen tema BÅTTRAFIK. Den senaste Lidenartikeln med tema FLOTTNING publicerades 2025-05-12.

Förutom fotvandring var Indalsälven under lång tid det enda kommunikationsmedlet för färder inåt landet. Med det ökade skogliga intresset vid 1800-talets mitt uppstod ett nytt transportbehov. Ångmaskinen möjliggjorde förflyttningar på älven även utan segelvindar.
Indalsälven blev i slutet av 1800-talet vida känd som en av norrlands största turistattraktioner. Flera av dåtidens celebriteter reste med ångbåt utför älven, som Konung Oscar II och Kung Chulalongkorn av Siam m.fl. För att kunna färdas från Edset i Utanede, precis innanför Jämtlandsgränsen, till Sundsvall var resenärerna hänvisade till tre olika ångbåtar.
Från Edset avgick en mindre ångbåt med namnet Liden. Vid ångbåtsstationen i Liden var det byte till hjulångaren Indalen. Efter flera mil på älven tog resan slut vid Berge i Indalsälvens mynning. Här fick resenärerna gå en kortare sträcka till ångbåten Turisten. Den låg nedanför den strida forsen för färd till Sundsvalls hamn.
År 1923 började flottning av löst timmer. Indalen förlorade inkomster. Återstod endast turismen och de bofastas sporadiska resor. Frakter från grossister till lanthandlare längs med älven reduceras. Vägtrafiken började komma igång på allvar. Bilen, bussen och cykeln tvingade båttrafiken att upphöra vid mitten av 1920-talet.





Arne Johansson
Publicerat 2025-05-26