Järkvissle Film och Media

BÅT­TRA­FIK

Natur­rum­met i Järkviss­le Troll­by avveck­la­des i sam­band med för­sälj­ning­en av Troll­byn i april 2022. Här redo­vi­sas nu avsnitt 3 av den kul­tur­hi­sto­ris­ka delen av Natur­rum­met, näm­li­gen tema BÅT­TRA­FIK. Den senas­te Liden­ar­ti­keln med tema FLOTT­NING pub­li­ce­ra­des 2025-05-12.

Inte­ri­ör av dåva­ran­de Natur­rum­met i Järkviss­le Troll­by. Foto: Arne Johans­son. Sce­no­gra­fi: Ann Jerbo.

För­u­tom fot­vand­ring var Indal­säl­ven under lång tid det enda kom­mu­ni­ka­tions­med­let för fär­der inåt lan­det. Med det öka­de skog­li­ga intres­set vid 1800-talets mitt upp­stod ett nytt trans­port­be­hov. Ång­ma­ski­nen möj­lig­gjor­de för­flytt­ning­ar på älven även utan segelvindar.

Indal­säl­ven blev i slu­tet av 1800-talet vida känd som en av norr­lands störs­ta turist­attrak­tio­ner. Fle­ra av dåti­dens celeb­ri­te­ter res­te med ång­båt utför älven, som Konung Oscar II och Kung Chu­la­long­korn av Siam m.fl. För att kun­na fär­das från Edset i Uta­ne­de, pre­cis innan­för Jämt­lands­grän­sen, till Sundsvall var rese­nä­rer­na hän­vi­sa­de till tre oli­ka ångbåtar.

Från Edset avgick en mind­re ång­båt med nam­net Liden. Vid ång­båts­sta­tio­nen i Liden var det byte till hju­lång­a­ren Inda­len. Efter fle­ra mil på älven tog resan slut vid Ber­ge i Indal­säl­vens myn­ning. Här fick rese­nä­rer­na gå en kor­ta­re sträc­ka till ång­bå­ten Turis­ten. Den låg nedan­för den stri­da for­sen för färd till Sundsvalls hamn. 

År 1923 bör­ja­de flott­ning av löst tim­mer. Inda­len för­lo­ra­de inkoms­ter. Åter­stod endast turis­men och de bofas­tas spo­ra­dis­ka resor. Frak­ter från gros­sis­ter till lant­hand­la­re längs med älven redu­ce­ras. Väg­tra­fi­ken bör­ja­de kom­ma igång på all­var. Bilen, bus­sen och cykeln tving­a­de båt­tra­fi­ken att upp­hö­ra vid mit­ten av 1920-talet.

H.K.H. Kron­prin­sen Gustaf Adolf (sena­re Konung Gus­tav V) går i land under hög­tid­li­ga for­mer efter en färd med ång­far­ty­get Turis­ten den 1 augusti 1894. Sve­ri­ges dåva­ran­de konung Oscar II var huvud­gäst men kan inte skön­jas på bilden.
Hju­lång­a­ren Inda­len, som tra­fi­ke­ra­de sträc­kan Berge­for­sen – Liden åren 1887–1926, är den mest kän­da båten på Indal­säl­ven. Vid förs­ta anblic­ken gick tan­ken till en flodång­a­re på Missis­sip­pi­flo­den i USA. Båten bygg­des av W Lind­bergs Verk­stads- och Warfs-Aktie­bo­lag i Stock­holm och leve-rera­des den 12 juni 1887. En av anled­ning­ar­na till att Inda­len sat­tes i tra­fik var för att trans­por­te­ra ”utå­gång­ar­na (flott­kar­lar­na)” och deras långa åror till­ba­ka till Gli­mån i Liden. När Östrands­fa­bri­ken bygg­des 1930 för­vand­la­des bå-ten till mat­ser­ve­ring. År 1934 hade det mesta av Inda-len skrotats.
Ång­far­ty­get Liden bör­ja­de 1894 sina turer från Liden upp till Uta­ne­de vid Jämt¬landsgränsen. Båten bygg­des vid Bergsunds meka­nis­ka verk­stad i Stock­holm. För att skyd­da de två pro­pell­rar­na mot driv­tim­mer och för att mins­ka djup­gå­en­det var des­sa pla­ce­ra­de i ett slags tunn­lar genom akter­skep­pet. Liden kun­de ta sig upp för egen maskin genom den stri­da Sill­re­for­sen. År 1918 upp­hör­de Liden med sina turer på Indal­säl­ven efter 25 säsong­er. Hon gick istäl­let som skär­gårds­båt en som­mar i Alnösun­det. Tra­fi­ken utföll inte till belå-ten­het och Liden lades upp och skro­ta­des 1940.
Hju­lång­a­ren Inda­len och ång­far­ty­get Liden sida vid sida i Lidens ång­båts­sta­tion. Plat­sen var omstig-nings­sta­tion för pas­sa­ge­ra­re i rikt­ning mot Uta­ne­de resp. mot Berge.
Upp­lägg­nings­fat från mat­ser­ve­ring­en på hju­lång­a­ren Inda­len. Ser­vi­sen bar nam­net HEDE­RA och till­ver­ka­des på Gustafs­bergs pors­lins­fa­brik under åren 1887 – 1913. Hori­son­tell Dia­me­ter 27cm.

Arne Johans­son

Pub­li­ce­rat 2025-05-26